Kopieringsunderlag

Publicerat av Lotta Bohlin den

Hej.
Jag postade ett inlägg i Facebook-gruppen The Big Five i början av veckan och berättade att jag tänkte dela med mig av mitt material här på bloggen. Intresset och hejaropen var helt överväldigande. Tack för det! En riktigt fin start på det nya läsåret.

I pdf’en hittar du följande material (under ”Kopieringsunderlag” uppe till höger). Dokumentets kvalité är dock inte den bästa, men det funkar.

 • Alla djuren och vår sista, de värdegrundande förmågorna.
 • Analysförmågor
 • Kommunikativa förmågor
 • Metakognitiva förmågor
 • Förmågor att kunna hantera information
 • Begreppsliga förmågor
 • Tomma hjärtan att skriva värdegrundande förmågor i
 • Trappan (från-kass-till-vass)

Glöm inte att varenda unge som är i skolan och gör sitt bästa är värd en #hejamig!

Det är fritt fram att använda allt material, och självklart ändra i texterna efter behov.
Martin Fernström har ritat bilderna och jag har skrivit all text.

Jättekul meduppdateringar och feedback. Posta gärna länkar till era arbeten här på bloggen eller sprid ert arbete via twitter. Ni hittar mig på @lottabo.


10 kommentarer

Avatar

Cecilia · 18 augusti, 2013 kl. 00:51

Tack för all inspiration, på måndag bär jag min första förmåga! http://lappkullan.moobis.se/har-jag-formagan/

  Lotta Bohlin

  Lotta Bohlin · 19 augusti, 2013 kl. 10:16

  Tack själv, och Lycka till!

Avatar

Cecilia Sundh · 26 augusti, 2013 kl. 19:24

I dag hände det som jag har väntat på, trodde inte det skulle ske så snabbt, vi är ju bara inne på vår andra förmåga.
När vi har pratat om förmågan en stund och gjort en trappa, frågar en elev:
-Kan jag också få en sådan där? och pekar på min plastbricka.
– Ja, det är klart! svarar jag.

Inom loppet av några sekunder, ville alla ha en bricka! =)

  Lotta Bohlin

  Lotta Bohlin · 26 augusti, 2013 kl. 20:18

  Åååååhhhh, DEN känslan!! 🙂
  Du måste ha gjort ett strålande arbete med eleverna.

  En annan Ååååhhh för mig var när eleverna ville skriva egna värdegrundande förmågor. Små viktiga budskap på skrynkliga lappar.

  Tack för ditt fina inlägg.
  Blir såååå glad 🙂

Avatar

Maribel · 30 augusti, 2013 kl. 23:57

Så roligt att läsa om ert grymma arbete… Arbetar själv på en skola som startade förra året. Gjorde ett försök förra läsåret att implementera de fem förmågorna, men tyvärr föll det inte väl ut av olika anledningar.
Detta läsår har fått en helt annan start och strukturer och arbetsmodeller håller nu på att förankras hos våra elever. Vi har börjat med att tala mycket om läroplanens tre delar, social utveckling, lärande och kunskaper. Gjort eleverna medvetna om vad pedagogernas uppdrag går ut på. Därefter har vi haft en veckas storyline kring likabehandlingsfrågor och de värdegrundsord vi valt att ta med. Dessa är både sociala och lärandeord!! Vänskap, samarbete, ödmjukhet, ansvar, nyfikenhet, trygghet, reflektion, initiativkraft… Tänker att nästa steg blir att åter börja arbeta med resterande förmågor och känner nu, efter att ha läst delar av din blogg, att jag fått hjälp med ett fantastiskt upplägg. Skall definitivt tipsa mina kollegor om denna blogg, om de inte redan hittat hit:-)

Tack för att du delar med dig!!!

  Lotta Bohlin

  Lotta Bohlin · 31 augusti, 2013 kl. 17:26

  Tack!

  Jag funderar också på det här med förmågearbetet tillsammans med likabehandlingsplanen. Var kan jag läsa mer om ditt arbete?
  /Lotta

Avatar

Jessika · 3 september, 2013 kl. 10:49

Vilket jobb, vilken kick jag får. Tack för att du delar!!! =O)

Avatar

Caroline · 7 april, 2014 kl. 15:06

Hej! Blir verkligen inspirerad av ditt arbete med förmågorna och skulle så gärna vilja starta upp med detta i min fyra kommande läsår. Ser att inlägget är ”gammalt” och kan inte hitta pdf:en med kopieringsunderlaget. Har du tagit bort det? 🙂

  Lotta Bohlin

  Lotta Bohlin · 7 april, 2014 kl. 16:19

  Tack för att du uppmärksammade detta. Hoppas att du hittar länken nu under KOPIERINGSUNDERLAG till höger på sidan.

Avatar

Pernilla Mattson · 7 juni, 2014 kl. 06:32

Tack Lotta! Ofta är det enkla det svåra och jag blir hjärterotsglad när jag läser och tar del av ditt engagemnag. Du lyckas förmedla växandets inneboende kraft tillgängligt för varenda liten unge. Stor kram för allt arbete! / Pernilla

Kommentarer är stängda.